2009. február 3., kedd

Útlevél

Ma voltunk útleveleket csináltatni.
Részint azért mert az enyém hamarosan lejárt volna (és akkor már megcsináltatjuk mindegyikünkét), részint mert Hédinek még nem volt eddig és hamarosan kelleni fog -ugyebár.

Bejentkeztünk interneten hogy ne kelljen sokat várnunk. Egy másfél éves lurkóval amúgy sem egyszerű bárhova elmenni, nemhogy bürokratikus ügyintézésnek alávetni...
Szóval volt mindhármunknak időpontja negyedórás eltéréssel.

Odaérünk. Bemennénk sorszámot húzni -mégiscsak ez a rendje és módja az ügyintézésnek. Biztonsági asszonyság nem enged be. Majd ő. Elvégre ezért alkalmazzák. A megfelelő gomb megnyomása még az ő szellemei kvalitásait sem múlja felül. Mindezt persze a lehető legkedvesebb hangnemben közölte velünk. Addig várakozzunk kint, ahol a világ legtermészetesebb dolga hogy mindenki bátran dohányozhat tekintet nélkül a kislurkókra.
Nagyjából 24 másodperc múlva megjelenik a számunk a kijelzőn. Belépünk.
Odaballagunk az ügyintéző ablakához. Morcos bácsi megkérdi mit szeretnénk.
Némi hezitálás után (lehet hogy rossz helyen járunk) közlöm hogy útleveleket csináltatnánk a komplett familynek. Hozzáteszem az ő ablakánál csak ezt lehetett, ezért is volt furcsa a kérdése. Nem tudom mit várt hogy kérek egy kilo kenyeret vagy mi?!
Kitöltötte a papírokat, aláírtunk mindent, képeket készítgetett rólunk, igazoltuk magunkat minden hivatalos okmányunkkal -szóval minden zajlott a normális menetrend szerint.
Közben Hédi elkezdett bizniszelni a bácsival. Oda akarta adni neki az összes létező kártyánkat (a bankkártyáktól a TAJ kártyán át a jogsinkig mindent). Bácsi ellágyult. Mégiscsak normális emberforma volt, bár az elején mindezt jól titkolta...
Közben mögöttünk kisebb pankrációs jelenet adódott. Végignéztük. Ügyfél és ügyintéző ordibált egymással három centiről. Őt ideküldték. De nem ide tartozik. De napok óta küldözgetik ide-oda. Akkor sem az ő hatáskörük, menjen szépen vissza. De ő nem megy. És egyébként is...
Szóval a cirkuszi jelenetek meg voltak mára.
Viszont nagyon pozitív hogy nagyjából 10-15 perc alatt elintéztük mindhármunk útlevelét. Legalábbis az adminisztratív részt. 30 napon belül postázzák ki.

Aki most cseréli le úti okmányait, jobban jár ha előre bejelentkezik itt. Lap alján baloldalt katt.
Ami a költségeket illeti: 14 éves korig 1500Ft az útlevél előállítása, e fölött 6000/5évre és 10000/10évre. Minden a helyszínen fizetendő, fényképet is itt csinálnak.
6éves korig csak 2évre adnak útlevelet, a fölött 5-re.

6 megjegyzés:

agica írta...

Hello
En ugy tudtam,hogy 4 eveskor felett 5 evre adjak meg az utlevelet, es hogy 18 ev alatt 1500 Ft az illetek.Ez megvaltozott? Mi decemberben igenyletunk, es meg ez volt a tajekoztatoban.

cfoldi írta...

Ezek szerint igen.
Megmondom őszintén nem tudom hogy mennyibe került eddig és mennyi időre adták, de most tutira ezek az árak.
Egyébként pont most jöttek meg a mi okmányaink. :)

agica írta...

A mienk most jon Camberrabol.
Kivancsi leszek, meddig kapjuk meg.
Majd irok en is az itteni ugymenetrol:)

agica írta...

Megkaptuk az utlevelet a mult heten. A 4 eves gyereknek 5 evre adtak meg. Ez bizti. Benne van az utlevelben, hogy 2014-ig ervenyes.

cfoldi írta...

Na, helyes. :)
És mikorra tervezitek a Magyarországra látogatást?
Tényleg, a legkisebb lurkótok mennyi idős pontosan?

agica írta...

Fent irtam, hogy 4 eves :)
Azaz 4 eves kortol 5 evre kapjak meg utlevelet. Ez a resze nem valtozott.
Bo ket honap mulva indulunk:)
Most New-Zealand Air-rel megyunk. Veluk meg nem utaztunk:)