2009. március 15., vasárnap

10 dolog, ami megváltoztatta a világot

A Brit Tudományos Szövetség tízes toplistát készített azokról a dolgokról, amik szerintük megváltoztatták a világot. A listában sok a kütyü és az e-szolgáltatás, klasszikus találmányokat azonban nem találunk.

Lehetne vitatkozni, az alább felsorolt találmányok mennyiben változtatták meg a világot, ha egyáltalán.

10. Sportcipő
A Goodyear Metallic Rubber Shoe Company volt az első cég 1892-ben, amelyik gumit olvasztott vászonra, de csak 1970-ben indult hódító útjára az ilyen eljárással készített cipők. Olyan sztárok tették később népszerűvé, mint Michael Jordan.

9. Mikrohullám
Nem a sütő, hanem a mikorhullámú sugárzás, melyet ma már a mobiltelefonoktól a műholdas televíziózásig széles körben alkalmaznak.

8. Elektronikus fizetés
Csak Angliában 7,4 milliárd kártyás fizetés történt tavaly. A bankkártyák nagyobb biztonságot adtak a pénzköltéshez, és a lehetőséget, hogy a világon bárhol használhatjuk ugyanazt az eszközt fizetéshez. Természetesen a netes csalások korát is elhozták.

7. SMS
Az sms-t a kilencvenes évek elején találta fel egy finn egyetemista. A szöveges üzenetek új szókészletet és nyelvtant honosítottak meg, (sőt olyan közösségi oldalakat hívtak életre, mint a Twitter) amit nem is értenek azok, akik nincsenek hozzászokva. A LOL és a ROTFL ma már hétköznapi részét képezik - nem csak - az angol nyelvnek.

6. Közösségi oldalak
A felhasználók naponta összesen több mint 3 milliárd percet tölt csak a Facebookon. Az olyan oldalakkal együtt, mint a MySpace, és Twitter, teljesen megváltoztatták az emberek közötti interakciókat, és ma már népszerűbbek, mint az e-mail.

5. PlayStation
Már a Sony készüléke előtt is léteztek konzolok, de az PSP volt az, ami 1994-es indulása után a felnőttek körében is népszerűvé tette a játékgépeket. A játékipar ma már több mint 15 milliárd fontos üzlet.

4. Mélyhűtött élelmiszer
A hagyományos családi étkezések lassan eltűnnek, és az előre csomagolt ételek veszik át helyüket. Ez egy népszerű étkezési forma a lustább vásárlók körében, de nagyon káros, a magas zsír-, só és cukortartalom miatt, és jelentősen hozzájárult a fejlett Nyugat egészségtelen életmódjához.

3. Vonalkód
Ezek az egyszerű fekete-fehér csíkok szinte mindenen megtalálhatóak, amit a boltban lehet kapni. Norman Woodland fejlesztette ki eredeti verzióját 1949-ben. Ma már a boltokban ezen keresztül érik el a termék részletes adatait, árát, és a raktárkészlet információit. Nemrég megjelent a hagyományos vonalkód új verziója, a mobilkód.

2. Sony Walkman
'79-ben indította a Sony hódító útjára a zsebben hordható zenét, az ikonikus Walkmant. Az eszköz teljesen megváltoztatta az emberek zenehallgatási szokásait.

1. GPS
Eredetileg az Egyesült Államok hadserege fejlesztette ki a Globális Helymeghatározó Rendszert, amely egy, a Föld körül keringő műholdakból álló hálózat segítségével tudja megállapítani a jelvevők helyzetét. '78-as kifejlesztése óta használták autókban, repülőkben, kocsikban, a geológusok pedig a kontinentális lemezek tektonikai mozgásának figyelésére.

Forrás: ICTPress

Nincsenek megjegyzések: