2009. március 22., vasárnap

Eszenyi Enikő és a Down–szindróma, azaz varázslat a Vígben

Down-szindrómás és ép gyerekek játszottak együtt március 21-én a budapesti Vígszínházban a Down-világnap alkalmából. A dátumválasztás nem véletlen (03.21.): a Down-szindrómával született gyermekeknek három 21-es kromoszómájuk van kettő helyett.


A gyerekek kézműves foglalkozásokon, arcfestésen is részt vehettek a Vígszínházban rendezett első Down-világnap alkalmából. A jó hangulatról a rengeteg bohóc és a zsonglőr mellett színészek és énekesek gondoskodtak.

Csodálatos kezdeményezés, hiszen ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy "ép" emberek megismerjék "sérült" táraikat. Jó látni ennyi odaadó, vidám szülőt és gyereket.

A házigazda Eszenyi Enikő, a műsorvezető Fesztbaum Béla volt. A közönséget többek között Gryllus Vilmos, Szalóki Ági, Palya Bea és a Makám együttes szórakoztatta.
A csemeték láthattak Pán Péter, A padlás, János vitéz, Pinokkió darabokból részleteket.

A színházban emellett egy remek verseny is volt, hiszen aki a legügyesebben festette le a Vígszínházat, ajándékkal gazdagodhatott. A képek kooprodukcióban készültek: mindegyik műalkotást kortárs festők egészítették ki.
Az így elkészült alkotásokat áprilisban elárverezik, ezzel segítve anyagilag egy Korai Fejlesztő Központ létrehozását Észak-kelet Magyarországon. A központ megalakításával a beteg kicsiket nem kell majd Budapestre hordani, helyben is megkaphatják a szükséges fejlesztést. Ez már csak azért is lényeges, mert korai fejlesztő központ az egész keleti országrészben eddig nem volt.

A Down-világnapon tartott rendezvénnyel a Down Egyesület célja felhívni a társadalom figyelmét a Down-szindrómás gyerekek korai fejlesztésének szükségességére, a beteg gyermekek társadalomba való beilleszkedésének lehetőségére, s a családban nevelés fontosságára.

A tavalyi évben született gyerekek közül hozzávetőleg minden 600. újszülött Down-szindrómás. Magyarországon 10.000 Down-szindrómás ember él, és sajnos a Down-babák közül minden harmadik újszülöttről már a kórházban lemondanak a szülei.

A Down-szindróma egy veleszületett kromoszóma-rendellenesség, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Középsúlyos értelmi fogyatékossággal és testi rendellenességekkel társul.

Bár a DS az élettel összeegyeztethető állapot, mégis rengeteg félelem és elutasítás kötődik hozzá, melyek jó része ismerethiányon alapul.

Nincsenek megjegyzések: