2008. szeptember 30., kedd

Christchurchről általában

Mivel megígértem írok arról a 'kisvárosról' amivel erősen szimpatizálunk.
Tekintettel arra a szomorú tényre, hogy még nem jártunk Új-Zélandon, ez a bejegyzés interneten fellelhető adatokból, képekből, beszámolókból áll.
Aztán majd ha már kint leszünk, természetesen saját képekkel és beszámolókkal bővítjük ki a blognak erre vonatkozó részét...

A tények:



Christchurch Új-Zéland harmadik legnagyobb városa a maga hozzávetőleg 348 ezer lakosával.
A déli sziget keleti partján fekszik, közvetlenül a tengerparton. Canterbury megye székhelye.
1848-ban alapították skót és angol telepesek (innen az angol eredetű név is). Egyike annak a három új-zélandi városnak, ahol nemzetközi repülőtér is található (a másik kettő: Auckland és Wellington).

A város klímája kontentális, enyhe téllel és kellemesen hűs nyárral. A januári hőmérséklet 12°C és 23°C közötti, míg júliusban ugyanez a két adat 2°C és 11°C (a déli féltekén a tél és a nyár pont ellenkezőleg van mint az északin). A napsütéses órák száma éves szinten 2100 (ez nagyjából megegyezik a budapestivel).


A városon az Avon folyó kanyarog keresztül

Christchurch alapterülete közel fele Budapestének. Ennek jelentős hányadát parkok adják. Néhány évvel ezelőtt megválasztották a világ legzöldebb nagyvárosának. Büszkén viseli azóta a kertek városa titulust.




A belvárost leszámítva nincsenek több emeletes épületei. A belvárosi rész egyébként úgy néz ki, mintha egy angol-szász városban tennénk időutazást. Épületei között ugyanúgy megtalálhatóak a XIX. századi britt építészeti stílus képviselői, mint az ultramodern üvegpaloták.





A tömegközlekedést illetően elsősorban a környezetkímélő járműveket részesítik előnyben. Ennek köszönhetően főleg villamosok (régi klasszikus kinézet) és trolibuszok (!) szállítják az utasokat.

Nincsenek megjegyzések: