2008. december 19., péntek

34 milliót fizettek James Bond Lotusáért

Majdnem száztizenkétezer fontért (34 millió forintért) kelt el James Bond fehér Lotus Esprit márkájú autója a londoni Bonhams aukciósház árverésén.

James Bond autói mindig is nagy népszerűségnek örvendtek a gyűjtők körében, a régi, legendás modellek olykor elképesztő összegekért cserélnek gazdát a különböző árveréseken.
Legutóbb a Bonhams aukciósház kínált fel eladásra egy autót a híres kollekcióból, egy fehér, 1976-os Lotus Espritre lehetett licitálni.

Ez volt az egyik a két Lotus márkájú autó közül, amelyeket az 1977-ben készült, A kém, aki szeretett engem című filmben Roger Moore vezetett a 007-es ügynök szerepében. Az árverésre került gépkocsi képes volt kétéltűvé változni, amikor egy üldözés során a tengeren kötött ki.



Az autóra telefonon licitált egy amerikai gyűjtő, aki James Bond- és Lotus-rajongónak vallotta magát, és csupán annyit fedett fel, hogy a gépkocsi a georgiai Atlantába kerül.

"Elégedettek vagyunk az eredménnyel, azzal meg még inkább, hogy az árverés egész világra szóló érdeklődést váltott ki" - nyilatkozta a Bonhams szóvivője. Az autóért végül 111 500 fontot (34 millió forintot) fizetett az amerikai gyűjtő.

Az árverésen a Goldfinger című James Bond-filmben látott AU1 rendszámra is lehetett licitálni, ez az aukció azonban végül eredménytelenül zárult, a minimálárat ugyanis nem sikerült elérni. Az AU1 az első, 1903-ban kiadott rendszám volt Nottinghamben, további különlegessége, hogy az AU az arany vegyjele. A leütési árat 80-100 ezer font közé várták a Bonhams szakértői.

Nincsenek megjegyzések: