2008. december 19., péntek

Oldtimer Jaguar saját kezűleg

Nem akármilyen tettet vitt véghez egy Jaguar-rajongó: a klubtagsággal is büszkélkedhető Ray Parrott eredeti gyári alkatrészekből, saját kezűleg épített egy E-Type oldtimert, 31 évvel azt követően, hogy annak gyártását leállították.

A Jaguar E-Type harmadik sorozata a '60-évek egyik ikonjának számított, összesen 13 évig gyártották. A gyártószalagról 72 529 autó gördült le, Parrott jóvoltából azonban elkészült a 72 530. darab.

Az autó elkészültének története kacskaringós: amikor évtizedekkel ezelőtt a Jaguar leállította az E-Type gyártását, a cég az összes megmaradt alkatrészt eladta egy megszállott E-Type-rajongónak.



A tulajdonos 1974 óta birtokolta a teljes készletet, ám életkora miatt nemrég arra kényszerült, hogy eladja az eredeti gyári alkatrészeket. Tőle Parrott egyik barátja vette meg a szükséges elemeket, majd adta tovább a főhősnek.

A megszerzett alkatrészek között volt sose használt V12-es motor, sebességváltó, műszerfal, karosszéria, de még eredeti kárpitok is. Az elkészült autó 95 százalékban régi Jaguar-alkatrészeket tartalmaz, még a Dunlop gumikból is akadt egy teljes szett.

Parrott a hiányzó öt százalékot (például a szélvédőt) gyorsan összeszedte eredeti állapotban más E-Type-gyűjtőktől, majd nekiállt az embert próbáló munkának. Nem kevesebb, mint nyolc hónapot töltött az összeszereléssel, de garantáltan megérte a fáradságot: az autó piaci értéke még használtan is 30-40 ezer font (kb. 9-12 millió forint) körül van, Parrottnak viszont egy teljesen új, eredeti darab áll a garázsában, szinte felbecsülhetetlen értékkel.

A mérnök jelenleg új szupergarázst épít büszkeségének, melyet ezek szerint nem túl gyakran szándékozik használni.

Nincsenek megjegyzések: