2008. november 12., szerda

Ezüstvitorlájú hidat kap Új-Zéland kapuja

Kecses és merész kétszárnyú híddal bővül Auckland városképe az ausztrál Denton Corker Marshall jóvoltából. A többszörös díjnyertes építésziroda jachtvitorlákat idéző, különleges tervével olyan versenytársak elől hozta el a pálmát a pályázaton, mint Anish Kapoor.

A Hyder Consulting és a Kenneth Grubb Associates mérnökirodákkal közösen induló Denton Corker Marshall tervezheti az Új-Zéland kapujának nevezett óceánparti nagyváros, Auckland új hídját. A 34 millió amerikai dollárért épülő átkelő a szimbolikus Te Wero nevet viseli, amely a maori hagyományban a szent helyekre való belépéskor elmaradhatatlan üdvözlő rituálét jelöli.
Az alumíniumból készült, kecses és merész felnyíló híd formájával és szerkezetével egyaránt maradéktalanul megfelel az elvárásoknak. A gyalogos- és kerékpárközlekedést, illetve buszforgalmat bonyolító kettős hídpálya elemei külön-külön emelhetőek. Az északi és déli irányban, V alakban szétnyíló hídtest a hatvanméteres pilonnal együtt kivételesen szép, ezüstszínű vitorlázatot idéző szobrot alkot az ég felé nyújtózva.


A Te Wero híd Auckland belvárosát és az óceánparton elterülő, szabadidőközponttá átépítendő ipari rehabilitációs negyedet, a Wynyard Quartert köti össze. A 40 méteres hídnyílás lehetővé teszi a nagyobb hajók áthaladását. A gyalogosközlekedésre tervezett hídpálya 6 méter széles, míg a járművek két sávban kelhetnek át. Csukott állapotban csak a pilon őrködik az öböl vize fölött, míg nyitáskor a felemelkedő szárnyak aerodinamikus sziluettje egészíti ki a látványt. A Te Werónak minden esélye megvan, hogy Auckland új ikonjává váljék.


A zsűrit a hídpálya-elemek felnyitásának különleges technikája és az innovatív design győzte meg arról, hogy a Denton Corker Marshall pályázata a legjobb. A merész és szemgyönyörködtető statikai megoldásairól ismert építésziroda a versenyben maga mögé utasította a jónevű Wilkinson Eyre-rel együtt indult világhírű szobrászművészt, Anish Kapoort.



A budapesti brit nagykövetség kialakítását is tervező ausztrálok sikereire több projekt kapcsán felfigyelt a világ. A bravúros manchesteri igazságügyi palotát két rangos építészeti díjjal jutalmazták. Közreműködtek a 2012-es brit olimpiai falu tervezésében, viszont Stonehenge új látogatóközpontját eredetiben nem tudják megépíteni, mert az úttörő, földbe süllyesztett épületet és utakat elképzelő terv túl drágának bizonyult.

Nincsenek megjegyzések: