2008. november 11., kedd

Hobbitlakkal bővül a wellingtoni reptér

Sajátos látványterveket mutatott be a wellingtoni nemzetközi reptér: a „Szikla” névre keresztelt új épületcsoport a központi terminál bővítésének utolsó elem lenne. Többen azonban nem sziklát, inkább óriási fánkot, sütőtököt vagy hobbitlakot látnak a különleges építményben.



A Gyűrűk Urához kapcsolódó legkülönfélébb jelzőket azóta lehetetlen lemosni az új-zélandiakról, mióta Peter Jackson a szigetország érintetlen tájain forgatta le kasszasikerré vált trilógiáját a nevezetes Tolkien-regényből. Most a wellingtoni reptér is megkapta a magáét, pedig a szóvivő és a tervező, Nick Barratt-Boyes szerint a hullámok alakította tengerparti sziklák ihlették az épület formáját.


A rézlemezekkel burkolt építmény szándékosan száll szembe a világ nagy reptereit uraló egyenépítészettel. A pikkelyszerűen egymásra torlódó fémcsíkok között színezett üvegből készült nyílások engedik majd be a fényt az épület belsejébe, ahol többek közt egy 660 fős új várótér kapna helyet. A 39 millió dollárba kerülő építményt jövőre szeretnék befejezni.

Wellingtonban egyébként nagyobbrészt lelkesen fogadták a különleges designt. A polgármester, Kerry Prendergast szerint az épület “egyáltalán nem csúnya, inkább kreatív”.

Nincsenek megjegyzések: