2008. november 2., vasárnap

Nem Cook kapitány volt az első fehér ember Új-Zélandon

Egy európai nő koponyáját találták meg nem messze Wellington városától, amiről a karbonizotópos vizsgálat kimutatta, hogy 1742-ből származik; évtizedekkel azelőttről, hogy Cook kapitány, akinek a sziget felfedezését tulajdonítják, először partra szállt volna, 1769-ben. A feljegyzések szerint fehér nő először 1806-ban tette a lábát Új-Zéland földjére (két szökevény volt egy ausztrál fegyenctelepről).

A koponya egykori gazdája a vizsgálatok szerint semmiképpen nem tartozhatott a maori rasszhoz, mindenképpen fehér bőrű volt, valószínűleg európai. Cook expedíciójának nem volt női tagja, ahogy Abel Tasman legénységének sem, akik először megpillantották Új-Zéland partjait 1642-ben, de nem kötöttek ki. A helyi legendák szerint már Cook előtt is jártak fehérek a szigeten: egy európai expedíció hajótörést szenvedett, a túlélőket az akkoriban kannibál életmódot folytató maorik megölték és megették. A most megtalált koponya valószínűleg közülük tartozott valakihez, és egyben bizonyíthatja, hogy a történet valós.

Forrás:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/newzealand/2505026/European-woman-arrived-in-New-Zealand-before-Captain-Cook.html

2 megjegyzés:

agica írta...

A keszulodoknek egy kis olvasnivalo:
http://utazas.com/utazas/forum/forum.cgi/?action=cikkek&uticel=5&file=1054197798

cfoldi írta...

Köszi