2008. november 20., csütörtök

Ötszáz éve kihaltnak hitt pingvinfajt találtak Új-Zélandon

A pingvinek genetikai változását vizsgáló kutatók új fajt találtak Új-Zélandon. Az állat ötszáz évvel ezelőtt kihalt, mert levadászták.

A dél-ausztráliai Adelaide Egyetem tudósai egy ritka és veszélyeztetett pingvinfaj tanulmányozása közben egy másik, 500 évvel ezelőtt eltűnt, eddig ismeretlen pingvinfaj létezésére találtak bizonyítékokat Új-Zélandon. Szakértők még rövid idővel ezelőtt is úgy tartották, hogy a sárga szemű pingvin volt az egyetlen pingvinfaj Új-Zélandon, de a nemrég felfedezett fosszilis maradványokból kiderült, hogy korábban más fajok is éltek ott.

A kutatócsoport a történelem előtti modern sárga szemű pingvinek csontjait vizsgálta, mert arra voltak kíváncsiak, okozott-e valamilyen genetikai változást az állatokban az, hogy emberek telepedtek meg a szigeteken. A vizsgálatok közben figyeltek fel arra, hogy a csontok nem egy időből származnak, és a régebbi csontok genetikai tulajdonságai eltérnek a fiatalabb csontokéitól. A korábbról származó csontok vizsgálatával egy új pingvinfajt írtak le, amely néhány száz éve kipusztult.

Jeremy Austin, a kutatásban résztvevő egyik tudós rámutatott, hogy némely fajok jól járhatnak más fajok kipusztulásával, és a felfedezés segítségével könnyebb lesz megérteni, hogy egyes fajok eltűnése miként befolyásolja a környezet ökoszisztémáját és állatvilágát.

A kutatók szerint az emberek addig vadásztak a most felfedezett Waitaha-pingvinre, amíg 1500 körül - kétszázötven évvel azután, hogy emberek megérkeztek a szigetekre - ez a faj kiveszett. De ezeknek a madaraknak a kipusztulása lehetővé tette egy másik faj, a sárga szemű pingvin szaporodását.

A régi maori szemétlerakóhelyekről származó csontok vizsgálatából arra lehet következtetni, hogy a Waitaha-pingvinek kipusztulása és a sárga szemű pingvinek megjelenése között eltelt bizonyos idő, ami arra utal, hogy az ősibb madarak kipusztulása tette lehetővé, hogy az újabb faj 500 évvel ezelőtt benépesíthesse Új-Zéland két nagyobb szigetét. A sárga szemű pingvin a világon az egyik legritkább pingvinfaj, melyet mára szintén a kihalás fenyeget. A 7000 példányra becsült populáció Új-Zélandon fokozottan védett állat.

A cikket az MTI oldalán leltem.

Nincsenek megjegyzések: