2008. október 27., hétfő

Az új 200-as érme

Hiába lobbiztunk, Pukke...

"A vártnál többen, csaknem kétszázezren vettek részt a Magyar Nemzeti Bank szavazásán, ahol a leendő 200 forintos érme képét lehetett kiválasztani. A szavazatok több mint felét a Lánchíd szerezte meg, így a legrégebbi és legnépszerűbb Duna-hidunk szerepel majd a legújabb érménken.


A két héten át tartó szavazáson a lakosság tetszését leginkább a Lánchíd (52 százalék) nyerte el, majd a fehér gólya (18 százalék) és a Megyeri híd (13 százalék) következik. Negyedik lett a fakopáncs (8 százalék), utolsó előtti a cifra kankalin (6 százalék), a sort pedig a kövér daravirág (3 százalék) zárja - áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében. "


Jobbról a 2. a győztes érme


"A forint történetében először fordul elő, hogy egy pénzen szereplő motívumot azok választották ki, akik nap mint nap kézbe veszik majd.
A papírpénzről érmére váltás hátterében elsősorban a nemzetgazdasági megtakarítás és az a hosszú távú jegybanki cél áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra. Az érme leghamarabb 2009 első félévében kerülhet forgalomba. A kétszáz forintos bankjegy – várhatóan 2009 végéig – szintén törvényes fizetőeszköz marad."


A cikket a Figyelőnetről ollóztam.

2 megjegyzés:

Pukke írta...

A lobbizást köszönöm, de úgy néz ki, túlerőben voltak azok, akik úgy gondolták, hogy egy már egyszer szétbombázott, amúgy pedig igencsak csekély áteresztőképességű, inkább már csak turistalátványosságként funkcionáló műemlék jobban reprezentálja a legnagyobb fémpénz címletünk értékeit, mint egy olyan kúl madár, amelyik aktívan gyógyítja a tuskókat. Ez van, ezt kapja a nép.

Pukkét viszont tessék két k-val írni!

cfoldi írta...

Javítottam, bocsi!