2008. október 19., vasárnap

Wellington

Új-Zéland fővárosa és egyben második legnépesebb városa mintegy 379 ezer lakossal.
Területe 290 km². Ez nagyjából Szeged méretével egyezik meg.
Az Északi-sziget déli csücskén található.




Wellington nem csak főváros, de az ország kormányzati, kulturális és pénzügyi központja is.

Időjárása a Cook-szoros közelsége miatt igen nedves és szeles, ezért gyakran Windy Wellingtonnak (szeles Wellington) nevezik.

Az európai bevándorlók letelepedése a XIX.század közepén kezdődik meg.
Az első település a jelenlegi várostól északkeletre, a Hutt folyó mocsaras torkolatánál épült fel. (Ez a terület a mai Petone városrész.) A rendszeres áradások miatt azonban a lakók hamarosan a város mai területén levő meredek domboldalakra húzódtak.


Az új-zélandi parlament 1862-ben ülésezett először Wellingtonban, ám a város csak 1865-től veszi át hivatalosan a főváros szerepét Aucklandtől.
Mégis 1981-ig kellett várni, hogy Sir Basil Spence skót építész tervei alapján megépüljön az az épület melynek eleve az a rendeltetése, hogy a parlament székhelyéül szolgáljon. A kör alaprajzú épület neve a Beehive , azaz méhkas.


Wellington viszonylag kis területű belvárosa 4 kerületből (Lambton, Cuba, Courtenay és Willis) áll, és a várost övező meredek dombok és a tenger között húzódik. A külső városrészek (Kelburn, Thorndon, Karori, Haitaitai, Miramar, Wadestown stb.) többsége a környező dombokon található.


A terület még új-zélandi mércével mérve is fokozottan aktív szeizmikus szempontból: számos kisebb nagyobb jeletőségű törésvonal fut keresztül a városon. Évente általában többször is előfordul érezhető mértékű földmozgás.

Wellington éghajlata mérsékelt óceáni, enyhe telekkel és mérsékelten meleg nyarakkal. Mivel az 'Üvöltő Negyvenesek' szélességén fekszik, így időjárása gyakran szeles és esős, amit a Cook-szoros közelsége is felerősít. A legmelegebb hónapban, februárban az átlagos középhőmérséklet 17 °C, míg a leghidegebb hónapban, júliusban mindössze 8,7 °C. A napos órák száma évente 2025 óra, és az éves csapadékmennyiség átlagosan 1270mm.
Wellington a világ egyik legszelesebb városa. Az éves átlagos szélerősség 22 km/h, és évente átlagosan 173 olyan nap van, amikor 63 km/h (40 csomó) feletti széllökéseket mérnek.

További infok és képek:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wellington

http://www.wellington.govt.nz/

http://www.wellingtonnz.com/

http://www.virtualoceania.net/newzealand/photos/cities/wellington/

Nincsenek megjegyzések: