2008. október 19., vasárnap

Tall Blacks és NBL


Ha van All Blacks (teljesen feketék -ez a név utal az új-zélandi rögbicsapat teljesen fekete mezére), miért ne lehetne Tall Blacks (magas feketék) is? -gondolhatták a leleményes kiwik.

És lőn. Ez a trükkös elnevezés a zátony kosárlabda válogatottját takarja.

De a név kieszelésén túl az 1982-ben alapított NBL (a zélandi kosárlabda szövetség honi ligája) profivá tétele volt a szövetség legfontosabb feladata. Ezt 2000-ben sikerült is megvalósítaniuk.

Napjainkban a ligának 10 csapata van. Ezeknek a csapatoknak a játékosai adják a Tall Blacks (a válogatott) magját, rajtuk kívül még zömmel Ausztráliában játszó játékosai vannak a gárdának.
Ezek a csapatok a következőek -zárójelben a város ahol játszanak:

North Harbour Heat (North Shore City)
Auckland Stars (Auckland)
Waikato Pistons (Hamilton)
Taranaki Dynamos (New Plymouth)
Hawke's Bay Hawks (Taradale)
Manawatu Jets (Palmerston North)
Wellington Saints (Wellington)
Nelson Giants (Nelson)
Canterbury Rams (Christchurch)
Otago Nuggets (Dunedin)

Nem meglepő módon az eddig lejátszott 27 bajnoki szezonból 9-et Auckland csapata nyert.

Ami a szomorú statisztikához tartozik: három csapat időközben befejezte szereplését (a Northland Suns 1998-ban, a Hutt Valley Lakers 1996-ban és a Waitakere Rangers 1995-ben).

A bajnoki szezon március végén-április elején kezdődik és július végéig-augusztus elejéig tart.
Hogy mennyire népszerűvé vált a kosárlabda a zátonyon, azt mi sem mutatja jobban mint hogy 2003 óta az új-zélandi TV2 minden fordulót közvetít, valamint tavaly óta a Sky TV hetente egy meccset élőben sugároz.

A bajnokság lebonyolítási rendje roppant egyszerű. Az alapszakaszban oda-vissza vágós alapon 18 fordulóban szerepelnek a csapatok. Az első 4 helyezett aztán rájátszásban folytatja a versenygést. Mégpedik az alapszakasz elsője játszik a negyedikkel, a második pedig a harmadikkal (szintén oda-vissza vágós rendszerben). A győztes csapatok játszhatják aztán a nagydöntőt.

Az egyik leghíresebb kiwi játékos aki az NBL-ben játszik Kirk Penney. Ő megelőzőleg játszott a Miami Heatben, az L.A. Clippersben, és a Maccabi Tel Avivban is.

A Tall Blacks kétszer szerepelt az Olimpián. 2000-ben 11.-ként, 2004-ben pedig 10.-ként zártak. Valamint a '86-os VB-n 21., a 2002-esen 4., a 2006-oson pedig 9. helyen végeztek.
A FIBA Óceánia csoportjában 1999-ben és 2001-ben bajnokok lettek, az összes többi alkalommal (Ausztrália mögött) a második helyen fejezték be a küzdelmeket.

További infok és képek, valamint sok-sok érdekesség:

Nincsenek megjegyzések: