2008. október 15., szerda

Új-Zéland és a sport

Mondhatnám hogy a címben szereplő megnevezések összeforrtak, de ez egy eléggé elcsépelt közhely lenne.
Tény azonban hogy -már csak természeti adottságai révén is- rengeteg lehetőség adódik a világnak ezen távoli csücskében a sportolásra.


Tekintettel arra, hogy a zátonyon több mint 20 hegycsúcs emelkedik 2500 méter fölé, ideális sí-snowboard paradicsomnak nevezhető. Ráadásul a pályák nemcsak tökéletesen karbantartottak, de némelyik közülük több 10km hosszú is. Sőt egy kivételes pályája is van, amin akár éjjel is lehet biztonságosan siklani.


Egy sziget esetében magától értetődő a vízi sportok tucatjainak megléte. A különböző patszakaszok különböző vízi sportoknak adnak tökéletes terepet. Bátran lehet merülni (búvárkodás), tengeri kajakkal hasítani a habokat, az északi öblökben pedig a kyte és windsurfing szerelmesei élhetik ki magukat.


A kerékpározás (különösen a mountain bike) rendkívül elterjedt és népszerű. Nemcsak a természetben, de a nagyvárosokban is kiváló terep nyílik erre -lévén a kiwik minden lehetőséget megteremtettek ennek a sportnak a mindennapos művelésére (mindenhol találhatóak kerékpár parkolók, bringás utak; emellett a kerékpáros nem egy 'megtűrt' típusa a lakosságnak).


Az extrém sportok kedvelőknek Új-Zéland a paradicsomot jelenti. Az ejtő- és siklóernyőzés kedvelt sportágnak számít, csakúgy mint a bungee jumping vagy a rafting (vadvízi evezés).


Az ország nemzetközileg legismertebb csapata a rögbiválogatott, becenevükön az 'All Blacks'. Az elnevezés a teljesen fekete színű mezükre utal. Kimagasló eredményeik mellett nevezetesek még arról is, hogy minden mérkőzés előtt eljárnak egy rituális maori harci táncot, az. ún. „haka-t” a csapat feltüzelésére. Ezt több filmben, illetve reklámban is megörökítették már.


Egyéb -komolyabb szinten művelt sportok a zátonyon: netball (ausztráliai eredetű labdajáték -hasonló a kosárlabdához), gyeplabda, úszás, tenisz, kosárlabda, evezés, krikett, golf.

Netball meccs

Nincsenek megjegyzések: