2008. október 3., péntek

Természettudományi Múzeum

A Természettudományi Múzeumnak sem kegyelmeztünk! Mai célpontunk ugyanis ez a hely volt. Látogatásunk elsődleges célja, hogy megtekintsük a tavalyi év díjnyertes természetfotóit. Na, ehhez képest a hihetetlen szenzációként beharangozott kiállítás egy terem egy ötödében elfért... Viszont annál elbűvölőbbek voltak a képek!



Maga a múzeum teljesen át lett építve az elmúlt években. Végre Magyarországon is mernek a tervezők nem átlagos kinézetű épületeket kreálni! Örömmel tapasztaltam ezt a fenti intézménynél is, de mondhatnám a szántódi Völgy-hídat, vagy a Megyeri hídat is. Már csak a megvalósítások sikerednek túl magyarosra... De ne legyünk telhetetlenek! Egyszer talán ezt is ki tudják majd küszöbölni.

az egyik gyík a bejáratnál

Mondjuk az azért legalábbis elgondolkodtató, hogy egy múzeumnál nem gondolnak a kerekes székesekre vagy a babakocsisokra.

Bejárat. Két mini forgóajtó. Annyira mini, hogy max. egy ember fél el benne, babakocsiról ne is álmodjunk. Igaz oldalt két nyitható ajtó is van, de a bal oldali zárva és a jobb oldali is csak azért volt most épp nyitva, mert asztalokat cipekedtek ki-be. Mindegy, belépünk ezen. Két oldal lépcső lefelé az átriumos hallhoz, ahol a pénztár, meg a ruhatár, meg az ajándékbolt, egyebek találhatók. Lépcsők. Úgy 50-60 lépcsőfokkal. Se lift, se más alternativa...

Lecipeltük Hédit a babakocsiban. Ekkor szembesültünk a következő szimpatikusnak nehezen nevezhető ténnyel.

Mivel Magdi könyvtáros, ezért hivatalosan ő ingyen mehet be az összes magyarországi könyvtárba, múzeumba. Legalábbis elméletileg. A jegyek megváltásánál a következő igen korrekt húzással szembesültünk. Valóban ingyen léphet be, de csak a központi részbe. Ahol a kiállításokat tartják (mint például a természetfotós, a jégkorszakos állatokat bemutató, vagy a dinós részek), ott külön belépők váltandóak plusz zsetonokért -amiket már teszmészetesen (innen a múzeum neve is...) neki is ki kell csengetni. Lurkóknak 6éves korig, valamint az életfunkciók semmi jelét nem mutató egyedeknek minden rész ingyenes!

Aki viszont orvul fényképezni akar a múzeum területén az jobban teszi ha vált 200 forintért erre jegyet, különben a teremőr öregasszonyok lecsavarják az orrát! Mi sajnos ilyen nem vételeztünk, ezért csak sunyiban kattintgattunk.

"Hova hoztatok má' megint?!"

A természetfotós helyiségben ezerrel skubizott mindenki, hogy merünk-e képeket készíteni, így hát a további incidensek elkerülése végett itt nem fényképeztünk.

Ebből a teremből nyílik egy akvárium fantázia nevű szoba, ahol az üvegpadló alatt egy természetes tengeri élőhelyet imitálnak.



Néhány -egyébként nagyon szépen és ízlésesen berendezett- akvárium található az oldalfalakban (ha már egyszer ezt a fantázianevet adták a helységnek).

Némó



tengeri rózsa


vészkijárat a múzeumból
A jégkorszak kiállítás két nagyobb teremre koncentrálódott. Ez a rész volt a legjobban megkreálva. Rengeteg térképpel, ilyen-olyan videókkal, mechanikus ismeretterjesztő játékokkal. Volt például egy kar, aminek a meghúzásával ki lehetett próbálni, hogy melyik állatnak mekkora harapása van (akkora erőt kellett kifejteni a kar meghúzásához, mint a harapás erőssége).
Aztán volt egy hatalmas, két szintes helyiség, ahol a magyarországi élőlényeket mutatták be. De nem csak a maiakat, hanem gyakorlatilag végigkísérték a történelmet a népvándorlás kezdetétől Etelközön át a Kárpát-medencéig. Itt rengeteg preparált állat volt, zömmel az élőhelyükön együtt bemutatva. Nekem speciel ez tetszett a legjobban. Na meg persze a természetfotók.

1 megjegyzés:

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.